Barnpedagogik.se

Lekplatsutrustning
Hem > Lekplatsutrustning

Lekplatsutrustning

Ett bra verktyg för att locka fram barnens egen kreativitet är att investera i en bra lekplats. Oavsett om du jobbar på en förskola eller om du är ordförande i en bostadsrättsförening så är det viktigt att vara medveten om vikten av en bra lekplats för barnen i närheten. Det första du behöver tänka på när du planerar en lekplats är att lekplatsen är säker och att det finns gott om utrymme för barnen att leka på.  

Köpa lekplatsutrustning

Den roligaste lekplatsen kännetecknas av att det både finns utrymme för barnen att springa runt och röra sig fritt på, samt att det finns många olika små rum och ställen för barnen att klättra och leka på. Det vill säga, det gäller att hitta en bra balans mellan att ha yta kvar för spring men samtidigt kunna erbjuda olika sorters lockande lekplatsutrustning. Cado är exempel på en aktör som utgår från just denna balansgång. De utrustar lekplatsen med lekutrustning som är stimulerande för barn på skolgårdar och offentliga platser. De levererar alla möjliga saker som främjar kreativitet, vilket bidrar till barnens utveckling. 

ScanCord AB är en ledande leverantör av lekplatsutrustning i Skandinavien. De erbjuder ett sortiment av utomhuslekutrustning som är lämplig för förskolor och lekplatser och som både ger barnen roliga upplevelser och utmaningar. Med sina egna produktionsmöjligheter erbjuder ScanCord personlig service och egentillverkade produkter som klätternät. Dessutom erbjuder de tillbehör som dämpning för gungor och annan lekutrustning på offentliga lekplatser.

Planera lekplatsen

När du planerar en lekplats, oavsett om det är för en förskola eller inte är det viktigt att tänka på säkerheten. Några exempel på saker som är bra att ha i åtanke är att lekplatsen och lekplatsutrustningen ska vara tillgänglig för alla. Själva lekplatsen ska också placeras på ett ställe med bra underlag som passar alla. Utöver det är det viktigt att all utrustning noga är säkrat i marken på olika sätt. På det sättet minskar du många risker. Dessutom är det viktigt att lekplatsutrustningen inte är för hög, för att undvika fallskador. Det kan vara bra att ha extra fallskydd på plats också. Att anlita ett professionellt företag är även det en viktig del.

Olika typer av lekutrustning

Det finns mängder av olika lekutrustning att välja mellan på marknaden idag. Vilken lekutrustning som är mest populär varierar från barngrupp till barngrupp. Oavsett om du letar efter en stor rutschkana, en klätterställning eller sandlåda så finns det mängder med olika alternativ. 

Du kan tillverka egen lekutrustning också. Exempelvis genom att anpassa ett träd så att det blir lätt att klättra upp en bit, bygga en lådbil eller fixa en egen sandlåda. Se till att all lekutrustning är helt säker att leka med innan du låter barn leka med den. 

På vissa sidor på nätet kan du beställa specialbyggd lekutrustning. Till exempel finns det olika färdigbyggda borgar, kojor och slott att välja på. Eller varför inte slå till på ett djur att gunga eller klättra på. Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna för vad du kan åstadkomma i din trädgård eller på din lekplats. 

Ett annat alternativ på något du kan konstruera själv är en vägg att skjuta bollar på. Antingen en vägg som det är bra studs i, eller en vägg med hål i som det går att skjuta eller kasta bollar igenom. Det kan också vara roligt med olika mål att kasta prick mot eller saker att kasta ner, gamla burkar till exempel.

Den vanligaste utrustningen

Vanlig lekplatsutrustning består ofta av klätterställningar av olika slag, sandlådor, gungor, rutschkanor och andra mindre lekutrustning. Egentligen behövs det inte mer än några av de ovan nämnda typer av utrustning för att skapa förutsättningar för lek. Om du vill lägga extra energi på att bygga ihop något eget kan det vara roligt med en koja, eller lekstuga som barnen kan leka olika lekar i.

Temalekplatser i Sverige

På senare år har det byggts många populära temalekplatser i Sverige. Vill du läsa en topplista över de åtta bästa temalekplatser i Sverige kan du göra det hos Hemesterguiden.se. Där kan du läsa mer om bland annat:

 

Här finns det mycket inspiration att hämta!