De 10 bästa apparna för förskolan och fritids 2017

De flesta förskolor och fritidshem har någon form av iPad eller tablet (surfplatta). Vanligt är väl att pedagogerna har en och att det sedan förhoppningsvis även finns en eller flera till barnen på avdelningen, låt oss kalla det för avdelningsplatta.

Eftersom jag förutom att plugga till förskollärare även jobbar en del som webbdesigner och även varit It-ansvarig så appar har jag ju faktiskt en del koll på.

Inte att för att glömma 3.5-åringen här hemma som är väldigt bestämd angående "sin" padda...

Så vad använder ni "paddorna" till på er förskoleavdelning eller i ert fritidshem? Används dom till pedagogiska appar som främjar till strävansmålen eller är det faktiskt så att det mestadels är tidsfördriv?

Ofta, när jag kommit till en ny arbetsplats eller VFU har jag startat surfplattorna och funnit spel, spel, spel och än mer spel. Det är inte konstigt att iPads i förskolan får ett dåligt rykte när det faktiskt inte används på ett pedagogiskt sätt. Jag har lite förslag på bra appar som kanske kan hjälpa till i strävan mot att använda plattorna i ett mer pedagogiskt syfte.

Listan är just nu för iOS - iPads men de flesta apparna finns nog till android med.

För dom minsta

Tittut för småbarn - En enkel app som låter barnen få bekanta sig med ljud och bilder föreställande djur, fordon och instrument! Enkel men bra.

Pekbok för småbarn - Också rätt enkel, samma skapare som förra och enkel pekbok med många ljud och väldigt mycket bilder! Ordförråd tränas upp genom att användas och lyssnas på och här får barnet verkligen chansen att göra det!

Babbapp - Behöver jag säga mer än babblarna? Det här är figurer som många av förskolorna redan jobbar med och som barnen känner igen, den kostar 20 kronor, vilket inte är någon större summa i det här sammanhanget.

ABC-raketen - Det här är en app av UR - Sveriges Utbildningsradio. Det är en bra träning inför framtida läsning och skrivande.

Appamini ABC - En bra ABC app där barnen får lära sig om alfabetet genom olika spel och lekar. 20 kronor.

För de lite större

Google Earth - Utforska närområdet, utforska världen? Koppla in paddan till en projektor och gå runt i världen. Ni kan besöka Eiffeltornet, gå en promenad i New York eller bara gå runt i närområdet och se var alla bor.

Kahoot - Frågesport! Alla som har en dator eller padda eller en telefon kan vara med. För de yngre barnen kan man behöva läsa frågorna men för fritidsbarn är den underbar! Engagera hela klassen, spela en och en eller spela i lag. Brukar vara uppskattat! Finns färdiga quiz eller hitta på ett eget.

Youtube - Finns antagligen redan installerad på alla enheter annars surfa in på youtube.com. Här finns allt, verkligen allt. Sitt med barnen, kolla på ormar som ömsar skinn, åk berg och dalbana eller bara starta en musikvideo och börja dansa. Här finns allt.

Safari/chrome/internet - Ofta bortglömd. Använd internet! Undrar barnen något så ta reda på det, Googla det! Vi kan inte veta allt här i världen eller hur? Barnen frågar i princip vad som helst och som tur är har Google nästan alltid ett svar på det!

Legimus - Det här är för de större barnen med någon form av läsnedsättning. Använd fritidstiden för att koppla av, ladda ner legimus, lyssna på en lärobok eller någon av de skönlitterära böcker som finns och utveckla talspråket. Häng gärna med med en bok under tiden.  Här finns möjlighet att faktiskt kunna kombinera personlig utveckling, avkoppling och att vara till stöd för både hem och skola genom att erbjuda fritidsbarnen ett sätt att ta till sig information på ett smidigt sätt.

 

Har ni några tips?

Stäng meny