Landningsrum i förskolan?

Landningsrum i förskolan?

Förra terminen under min min förskollärarutbildning fick vi uppdraget att bygga en egen förskola utefter ett inkluderande tänk.

En helt egen förskola!

En drömuppgift! Att kunna bygga och klura ut rum och miljöer utan någon budgetbegränsning överhuvudtaget! Under tiden vi arbetade med vår förskola kom idén om ett "landningsrum" och en stor rymlig hall upp.

En rymlig hall får väl ses som en självklarhet i teorin för att undvika trängsel och underlätta vid in och utgång men ett landningsrum är dock någonting jag har inte har hört talats om som begrepp innan även om jag tror att fenomenet faktiskt finns och används utan att man som pedagog vet om det.

landningsrum

Precis mellan hallen och det stora rummet syns "landningsrummet", rummet med en nalle och en soffa i. 

Tanken var ett rum mellan hallen och själva avdelningen / klassrummet där barnen kan få landa i verksamheten. Fokus här var på de barnen som behöver den biten extra omsorg på morgonen, som behöver ett mer bestämt bryt mellan hemmet och verksamheten.

Att få landa en stund

Idén till namnet landningsrum kom just från tanken att få landa i situationen.

Ett litet enkelt rum där barnet får sätta sig ner, med eller utan pedagog, och långsamt ta in alla intryck som verksamheten faktiskt består av. Det behöver inte handla om några långa stunder. Vissa barn behöver kanske en minut, vissa barn behöver kanske en kvart. Vissa barn behöver sitta själva och kunna andas ut mentalt förbereda sig samtidigt som vissa barn kanske helt enkelt bara behöver få sitta ner i lugn och ro med en pedagog och kanske läsa en kortare saga eller berättelse.

Tanken med landningsrummet var just att förbereda och låta intryck sakta sjunka in för att göra övergången så mjuk som möjligt för de barnen som behöver det och kan självklart även fungera vid hemgång.

Har ni någonting i er verksamhet idag som fungerar som landningsrum? Hade ni behövt ett landningsrum?

Är det här någonting som faktiskt verkar vettigt eller är det bara jag som är ute och cyklar?

Vill du ha koll på när här händer någonting nytt på sidan?

Kika in på Barnpedagogik på Facebook och håll dig uppdaterad!

 

 

Stäng meny