Magsjuka på förskolan – hur möter vi?

Magsjuka på förskolan – hur möter vi?

Omsorgsetik, pedagogik och möten i allmänhet.

Verkligheten är inte ideal och det får vi acceptera. Det viktiga är vad vi gör i de situationer som faktiskt finns i verkligheten och där är en situation jag har funderat lite extra över. Ju mer jag funderar över den desto mer komplicerad blir den.

Fundera över följande situation:

Fredag morgon, förälder kommer in genom dörren med ett barn som dagen innan fått åka hem på grund av kräkningar. Förälder har bestämt att hen ska jobba och att barnet, vi kan kalla det för Lisa, ska vara på förskolan idag. Pedagogen kan vi kalla för Kalle

Vad gör vi? Vad säger vi?

Nu behöver det här inte vara magsjuka, det kan lika bra handla om dagen efter feber eller något annan tillfälle då barnet inte borde / inte får vara på förskolan.

Jag tänker att här finns ett par olika scenarion, men inget av dom känns egentligen rätt.

  • Pedagog tar emot barn och förälder, förklarar för förälder att det här är inte acceptabelt, Lisa kräktes faktiskt igår och det är 48 timmar efter sista sjukdomstillfället som gäller. Lisa kan inte vara här.

Förälder och pedagog kommer i konflikt, Lisa står kvar mellan två omsorgspersoner som inte "vill ha" henne. Hur mår Lisa?

  • Pedagog tar emot barn och förälder, frågar hur Lisa mår. Pedagog får som svar att Lisa mår bra idag och att det var säkert någonting hon hade ätit igår. Kalle tar emot Lisa och säger hejdå till föräldern. När Kalle och Lisa gått in på avdelningen kommer Kalles kollegor fram och förklarar relativt högljutt, så att Lisa hör, hur hemskt det är med föräldrar som lämnar sina sjuka barn. Såna föräldrar borde inte ha barn.  Varför tog du emot henne? Du vet väl att det är 48 timmar som gäller?

Ingen konflikt mellan förälder och pedagog, dock konflikt mellan pedagog och pedagog. Lisa får höra att hennes föräldrar är hemska och dåliga föräldrar. Hur mår Lisa?

  • Kalle tar emot Lisa och hennes förälder, får förklarat för sig, precis som i förra situationen, att Lisa mår bra idag och det var säkert ingenting. Förälder kör till jobbet. Lisa och Kalle går in på avdelningen och ärendet diskuteras inte mer.  Tre timmar senare kräker Lisa över matbordet.

Ingen konflikt mellan någon, men ett sjukt barn på avdelningen och risk för fler magsjuka barn. Hur mår Lisa?

Finns det ett rätt bemötande?

Jag har klurat på det här fram och tillbaka ett par dagar nu och inte kommit fram till någon lösning som faktiskt fungerar i teori och praktik. Hur gör vi i den här situationen för att undvika onödiga konflikter, för att bibehålla vår eventuella policy, inte kränka barn eller vårdnadshavare och för att inte få Lisa att må ännu sämre? Inget av de här alternativen känns rätt, bara mer eller mindre fel.

Lisas förälder tvärvägrar i det här fallet att ta med sig Lisa hem utan "måste" jobba. 

Hur ska man göra? Hur hade du gjort?

 

 

 

 

 

 

Stäng meny